Mijn Kinderdagverblijf | Waar kunt u op letten

Waar kunt u op letten

Het belangrijkste is natuurlijk dat de verzorgers goede professionals zijn, ofwel dat ze goede zorg geven en altijd vriendelijk zijn naar zowel het kind als naar u. Hoe komen de professionals over als u ze spreekt? Zijn ze altijd vriendelijk, enthousiast en staan ze open voor op- of aanmerkingen? Spreken ze daarbij goed Nederlands en hebben ze een woordenschat die u prettig vindt? Want de professionals zijn een voorbeeld voor uw kinderen tijdens het verblijf. Het is daarom van belang dat ze netjes, duidelijk en vriendelijk spreken. Daarnaast is het van belang dat u altijd het gevoel heeft dat de verzorger het beste met uw kind voor heeft. De ontwikkeling van het kind moet voorop staan in combinatie met kwalitatief goede opvang. Ziet de verzorger of verzorgster er zelf ook verzorgd en netjes uit? Vaak is dit al een goede indicatie voor de kwaliteit van de opvang zelf. Natuurlijk moet de professional ook af en toe streng durven op te treden waar nodig. Het bijbrengen van waarden en normen aan uw kind is van uitermate belang voor de verdere ontwikkeling van uw kind. Ten slotte, moet de verzorger of verzorgster altijd eerlijk zijn naar u toe. Zijn er specifieke dingen gebeurd tijdens de dag? Heef uw kind gehuild, gepest of iets gedaan wat van belang is? U moet het gevoel hebben dat u diegene kunt vertrouwen en dat de zorg altijd van hoog niveau is.

Daarnaast is het van belang dat de gezondheidsrichtlijnen in acht worden genomen. Is de hygiëne van een hoog niveau binnen het kinderdagverblijf? Hierbij kunt u bijvoorbeeld letten op de afwas, speelgoed of het algehele interieur. Wat is uw indruk als u door het kinderdagverblijf loopt? Uw kind wordt daar namelijk opgevangen en u moet het gevoel hebben dat de kwaliteit minstens zo goed is als bij u thuis. Uw kind laten opvangen in een schone en veilige omgeving is natuurlijk een randvoorwaarde waar u terecht om vraagt. Hieronder vindt u enkele punten waar u zoal op kunt letten tijdens het inspecteren van het desbetreffende kinderdagverblijf.

 

Traxxas

 

  • Hoe zien de bedjes eruit? Zijn ze schoon en zijn de dekens netjes opgevouwen?
  • Liggen er kruimels over de vloer?
  • Is de vloer schoon?
  • Is er voldoende ventilatie aanwezig en ruikt het fris?
  • Hoe zien de opbergruimtes eruit? Is alles netjes gesorteerd?
  • Hangt er een protocol voor het verzorgen van de kinderen?
  • Veiligheid hoog in aanzien? Zijn er bijvoorbeeld geen scherpe voorwerpen aanwezig?
  • Hoe ziet het sanitair eruit?
  • Hoe zien de verzorgingsmaterialen eruit?
  • Etc.

 

Ook is het van belang dat al het materiaal dat wordt gebruikt en aanwezig is in het kinderdagverblijf veilig en schoon is. Worden er geen scherpe voorwerpen gebruikt? Is alles mooi zacht afgewerkt? Is er schoon, kwalitatief goed speelgoed aanwezig? Ook is het van belang dat er speelgoed aanwezig is voor de verschillende leeftijdsgroepen. Kinderen moet zich goed kunnen vermaken op het kinderdagverblijf. Eveneens kan er speelgoed aanwezig zijn wat ook educatieve ontwikkeling ondersteunt. Op jonge leeftijd is van urgent belang dat alle zintuigen steeds worden geprikkeld en dat uw kind een goede leercurve ondergaat.

Wat vindt u van het meubilair in het kinderdagverblijf? Voldoet dit aan uw standaarden en ziet het er veilig en schoon uit? Onderhoudt het desbetreffende kinderdagverblijf het meubilair goed? Hoeveel stoelen zijn er aanwezig? Zijn er verschillende mogelijkheden om even uit te rusten? Natuurlijk hoeft niet alles er hagelnieuw uit te zien, maar u moet altijd het gevoel hebben dat het er verzorgd uitziet.

Ten slotte, bieden vele kinderdagverblijven buitenplaatsen aan waar uw kind buiten kan spelen. Is deze buitenruimte veilig afgeschermd? Zijn er geen gevaarlijke toestellen of voorwerpen aanwezig waardoor uw kind zich kan blesseren? En ziet het er schoon en verzorgd uit? Al deze punten zijn van belang en kunt u tijdens het inspecteren in ogenschouw nemen.